The Idiotist recenserar Juno och Rocket Science.

Jag har tagit mig an den enkla uppgiften att recensera två (relativt) nya indiefilmer. 2007/8 har haft många filmer att bjuda på, däribland även diverse smalare titlar. Juno och Rocket Science står ut. Dessa två filmer, som de flesta andra handlar om kidsen. Trasiga kids i amerikanska förorter. Filmerna handlar om ungdomar som är annorlunda och weird. Folk kollar på dem med en konstig blick. Med all rätt.


Juno - 96 minuter lång indiekavalkad som attackerar med one-liner blitzar.

Det är onekligen svårt att se på den här filmen när man var femte minut får höra en okänd och jätteängslig låt om barn som cyklar, någon som tar polaroidbilder och vet att du har en ny tjej. Alltså efter varannan replik sätter den musikansvarige på en låt som handlar om ingenting bara för att.
Juno följer boken. Vi har den obligatoriska tjejen som metamorfiserar till en kvinna. Hon är ovanligt stark och lättsam. Juno är tjejen som du skrattar åt på film, men om du kände någon med en likartad personlighet skulle du flytta till Finland.

Tänk dig att du känner någon som talar i one-liners.
Bara det att hon heter Juno summerar filmens handling.

image80
Ni kan se på det där självgoda smilet hur jävla dryg hon är.

Rocket science - Idiotisk storyline som fungerar

Låt mig summera handlingen. Gymnasieunge med mycket starka talsvårigheter blir värvad av manipulativ tjej till skolans debattlag. Tjejen byter en dag skola. Hennes förra skola får reda på att bruden har värvat alla freaks så att hon kan säkra state-championship bucklan.

Rocket science handlar inte om klassisk grekisk-cum-europeisk debatt i sofistikerade salar med överklass brittisk accent. Nej, i USA handlar debatt om spreading, där lagen inom den givna tidsramen ska spruta ut så många argument som möjligt.
Ni kan utan min hjälp lista ut de komiska situationerna vår vän Hal Hefner hamnar i. Det intressanta är att fast än Rocket Science kunde blivit en blockbuster med Adam Sandler-humor valde dem den mörkare tonen vilket gör det hela roligare.
Filmer har otaligt med roliga ögonblick som är pinsamma och kiknande. Filmens handling, att kvinnan inte spelar hjälten utan en manipulativ bitch och att slutet inte likt Juno är fjantig, överdriven, corny och resolutionsbetonad gör det hela bättre.


image81
Han har koll på läget

PS. Den som kan hitta mig en fungerande torrent till Rocket Sciences soundtrack vinner en avsugning av ni vet vem i MUF Norrmalms lokaler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0