Riksdagsval v. Presidentval [summa cum laude]

Riksdagsval
En bunt svennar (Reinfeldt, Leijonborg, Hägglund et al) åker runt i småorter iförda en sprillans ny Dressmann kostym och snackar med folket.
Kalabalik när det avslöjas att någon har en spion. Herregud! Vad gör spionerna? De åker runt och lyssnar på motståndarnas tal.

Ingen som helst karismatiskt ledare, ingenting. TV-debatter lika stela som, ja allt annat i landet. Ingen grym valstudio, inga spots med massa flasheffekter. Inga super-tisdagar. Inga samlingar, inga dramatiska ordval. Ingenting.

Samma gamla studio, samma gamla objektiva partiledare. Vafan. Det är i Sverige demokrati har gått för långt.

image88
Val 2006 i times new roman. De kunde lika gärna skrivit ut tvåtusensex. Vit bakgrund, lite photoshop shading bakom texten för att få någon effekt. Så har vi loggan. Loggan. Den liksom MÅSTE ha en riktigt betydelse. Valsedlar i tretal, för att visa att vi röstar för riksdagen, kommunen och länet. Alldeles för seriöst, alldeles för stelt. Alldeles för tråkigt och alldeles för mycket "det har en poäng".

Presidentval
Ja, vad ska man säga? Vi har minst lika intensiv mediarapportering av amerikanska valet som det svenska. Varför? Amerikanarna har koll på hur man fångar folks intresse. Dramatik in i sista minut. Amerikanska valet är ju fan uppbyggt som en säsongsavslutning av "Lost".

image87
Alltså känner ni den nationalistiska andan? Gör ni det? Vi har pelaren som står för demokrati. Vi har check symbolen, som symboliserar val. Vi har amerikanska flaggan flyta in i bild, och vi har 08, inte 2008, utan 08, lite hippt sådär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0